Auriculoterapia este considerata in mod obisnuit o formă de acupunctura, dar exista atat asemanari cat si diferente intre cele doua proceduri. Acupunctura este o formă de tratament medical care implică stimularea punctelor de acupunctura situate pe canalele de energie care se extind pe suprafata corpului, cunoscute sub numele de meridiane.
Filozofia taoismului ne releva sase meridiane Yang si sase meridianele Yin. In acupunctura clasica, meridianele Yang se conectează direct la urechea externă. Aceste linii de energie, de forta sunt blocate sau aglomerate, atunci cand există o anumita patologie intr-o anumita zona a corpului. Inserarea de ace de acupunctura in punctele specifice poate ameliora simptomele si patologia de baza a unei probleme deosebite de sanatate.
Auriculoterapia se concentreaza pe utilizarea urechii ca sistem reflex localizat conectat la sistemul nervos central si consta in tratarea patologiilor prin actiuni fizice: intepatura, presiune, curent electric, camp magnetic sau radiatie luminoasa aplicate asupra unor puncte precise de pe pavilionul urechii.